Het doen van boodschappen is essentieel om de nodige voedingsmiddelen te halen om gerechten samen te stellen. Toch is het soms moeilijk om bewust boodschappen te doen.
Het is belangrijk om boodschappen bewust te kopen, om zo ook gezond, veilig en duurzaam eten. In dit artikel geven we een aantal tips hoe jij bewuster boodschappen kunt doen en minder gaat intrappen in de marketingstunts van supermarkten.
Het maken en behouden van een boodschappenlijstje
Het komt bij menig mens voor dat er impulsaankopen gedaan worden wanneer ze boodschappen doen. Wil je niet zwichten voor ongezond voedsel, ga dan niet op een lege maag boodschappen doen. Daarnaast is het belangrijk om een lijstje te maken. Door een lijstje mee te nemen is het eenvoudiger om te houden aan de boodschappen die je beschouwd als noodzakelijk.
Wanneer je toch een verleidelijke aanbieding tegenkomt, is het zeker mogelijk om een uitzondering te maken op het lijstje. Zorg dan wel dat de producten gezond en houdbaar zijn. Een ander voordeel van een lijstje is het verminderen van afval.
Boodschappen 1 keer per week inslaan
Het is verstandig om een keer per week de grote boodschappen te doen en voor bederfelijke producten doordeweeks naar de winkel te gaan. Denk aan vleeswaren, verse groente, fruit of zuivelproducten. Je zou dit ook kunnen zeggen over brood, maar dit zou je ook kunnen invriezen en alleen het nodige uit de vriezer halen. Zo heb je doorgaans altijd verse producten zonder het te snel te kopen en te veel.
Het zoeken naar aanbiedingen
Wanneer je een bepaalde groente of dergelijke op het lijstje staat, dan is het soms mogelijk om meer in te slaan dan nodig. Denk eens aan pasta, rijst of diepvriesgroente, die hebben doorgaans die een lange houdbaarheidsdatum. Het is ook mogelijk om het lijstje te wijzigen op basis van aanbiedingen. Denk eens aan een groente die in de aanbieding is, maar niet op het lijstje staat, maar wel gebruikt kan worden in een gerecht. Dan kun je dat product alsnog selecteren en besparen op kosten.
Verpakking controle
Wanneer je een verpakking pakt, is het verstandig om de houdbaarheidsdatum te controleren. De verpakking moet onder andere gesloten zijn en daarbij is de houdbaarheidsdatum belangrijk om te weten tot wanneer je het kunt gebruiken. Wanneer producten open zijn gemaakt bestaat er een kans dat het niet meer goed is voor de consumptie.
Zodoende kun je ook kiezen voor een korte houdbaarheidsdatum als je het product de dag zelf nog gaat gebruiken. Hierdoor zorg je ervoor dat de kans kleiner is dat de winkel onnodig producten moet weggooien, omdat ze over de houdbaarheidsdatum zijn.
Duurzaam boodschappen doen
Er zijn nog een aantal punten die je kunt doen om duurzamer boodschappen te doen. Zo kun je het transporttype verstandig selecteren, dus neem de fiets of loop naar de winkel. Dit heeft een betere impact op het klimaat. Hierdoor zorg je ook om alleen dingen mee te nemen die je kunt dragen.
Ditzelfde geldt ook voor duurzaam aankopen. Denk eens aan producten als snoep, alcohol, snacks, koek en de productie ervan die belastend zijn voor milieu. Dit geldt overigens ook voor vlees en zuivel. Door hierop te besparen, zorg je indirect voor minder co2 uitstoot. Alsmede de dierenwelzijn die op de verpakking staat vermeld met een keurmerk. Duurzame vis kun je herkennen aan het MSC of ASC keurmerk.
Hopelijk is het zo mogelijk om duurzamer en bewuster boodschappen te doen.