Recept voor een kerststol
Ingrediënten voor 3 kerststollen
Ingrediënten
- 1 kg bloem
- 250 tot 300 ml melk
- poedersuiker
- 15 gram zout
- 80 gram gist
- 2 eieren
- 100 gram gesmolten boter
- 100 ml grand marnier of rum
- 100 gram amandelen (gemalen of gehakt)
- 750 gram rozijnen
- 30 gram suiker
- 300 gram amandelspijs
Hoe te bereiden?
- Meng de bloem met het zout in een grote kom, maak vervolgens in het midden een kuiltje.
- Warm de melk op tot het lauw is. (ongeveer 40 graden)
- Doe het gist in een kom en roer een deel van de melk erdoorheen.
- Giet dit voorzichtig in het kuiltje in de bloem, vervolgens strooi er wat suiker over.
- Klop de eieren en giet ze met de boter erbij.
- Kneed alles totdat het een soepel en glad deeg word.
- Dek het af en zet het op een warme plaats voor 15 min.
- Laat de rozijnen wellen in de grand marnier of de rum en kneed ze met
de amandelen door het deeg.
- Dek dit af en laat het 1 uur rijzen.
- Verdeel het deeg in drie verschillende stukken, en maak hiervan 3 platte, ovale lappen.
- Als u gebruikt maakt van amandelspijs maak dan hiervan rolletjes die korter zijn dan het deeglap. Vervolgens leg je deze op een derde van de rand op de deeglappen, sla de deeglap dubbel over de amandelspijs tot aan een derde van de andere kant, zo vorm je een stol.
- Druk de deegrand aan en plaats het op een ingevette bakplaat.
- Pak een theedoek en leg die er losjes op, laat de broden vervolgens op een warme plek 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Plaats de bakplaat onder het midden in de oven en bak de broden voor 35 tot 40 minuten gaar en lichtbruin.
- Smeer de stollen in met zachte boten en bestuif ze met poedersuiker.